neděle 4. srpna 2013

Poslední bazén - Čestlice

Čestlicě - první i poslední

Kurz se nám pomalu chýlí ke konci. Dnes jsme absolvovali poslední teoretický blok v učebně v Amersu. Tentokráte se naše řady rozrostly o další potápěče. Pavla, Honza, Jirka - noví kurzisté, pro které jak již název napovídá jsou Čestlice "poprvé". Láďa s Lenkou - taky kurzisté, ale pokročilého ražení - dive masteři :) - kteří pomáhají s nováčky.

Máme štěstí na samé milé lidi, všichni jsou přátelští. Navíc Honza je ještě nadšenec do fotografování a i v rámci diplomky řešil podvodní fotografii, takže je i o čem povídat. Super!

Po teorii jsme zabalili vše potřebné a hurá do Čestlic. Asi nemusím říkat, že zabalit a převézt a připravit 8 lidí chvíli zabere :) Láďa s Lenkou mají na starost trojici nováčků a Petr má na starosti nás a tak nějak vše koordinuje.

Nouzové výstupy

Co je dnešním plánem? Zopakovat všechny dovednosti: vyvažování, dýchaní z jedné automatiky,
vyjmutí a znovu nandání automatiky. Nově přibývají dovednosti práce s páskem se závažím - rozepnout sundat a znovu pod vodou nandat a zapnout, svléci a obléci žaket. Potom vyzkoušet nouzový výstup. Co si pod pojmem nouzový výstup představit? V našem případě jde o výstup z 8m se simulací došlého vzduchu, takže pouze vyfukujeme zbytek z plic a vykopáváme se ploutvemi bez nafouknutého žaketu.

Jde to skvěle! Oproti volné vodě vyvažování jedna báseň. Trénujeme s Janičkou pomalé synchronizované ponory a výstupy. 1m/min. Navzájem zkoušíme dýchat z automatik. Při nouzovém výstupu jsem
zjistil, že by se opravdu dalo vykopat asi i z 16-18m. Při pomalém bublání a pohyby ploutvemi jsem při dosažení hladiny měl ještě polovinu vzduchu. Je to skvělé! Baví nás to a dnes obzvlášť i Janičku protože jí to prostě jde.





Největší úspěch

Dnešní ponory byly korunovány velkým úspěchem. Musím před nastoupenou jednotkou pochválit Janičku. Došla tak daleko, že si sundala celou masku pod vodou, znovu nasadila a vyfoukla vodu! To hodnotím jako největší úspěch dne!

Co nás čeká příště? Další volná voda - v některém z českých lomů. Tak, jdu vymýšlet kam že se vydáme...



Žádné komentáře:

Okomentovat